NDR


Hoofdmenu
Archief:

Home

Nieuws

Organisatie

Bibliotheek

Fototheek

Videotheek

Museum

Geschiedenis >

Jan Offenberg
(1957 - 2015)


Hieronder een In Memoriam, gepubliceerd in het blad draf&rensport, in de Breeders Special van 2015. Geschreven door Douwe Frerichs, die dit stuk goed heeft kunnen voorbereiden, want het afscheid van Jan Offenberg was gepland: op de dag na de zege van zijn crack Timoko in de Groep-I koers het Grand Criterium de Vitesse te Cagnes-sur-Mer, op 9 maart 2015. Enkele weken daarvoor had Jan ook nog Timoko's fantastische overwinning in de Prix de France meegemaakt, zij het thuis op de bank, omringd door vrienden en familie.

TITEL: Jan Offenberg leefde voor zijn sport

"Sinds ik gehoord heb dat ik weg moet, gebeuren er heel veel bijzondere dingen", zie Jan Offenberg nadat eerder op de dag (eind mei 2014) zijn Timoko de Elitloppet had gewonnen. Een bijzondere omschrijving van zijn ziekte, waarvan Offenberg eigenlijk steeds wist dat hij de strijd niet kon winnen. Maanden later kwam de acceptatie. "Het is zoals het is, en het wordt zoals het wordt."

Voor zijn geliefden en vele vrienden was het moeilijk te accepteren dat Jan er niet al te lang meer zou zijn. Ruim een jaar geleden ontving Offenberg in het ziekenhuis de dreun in de diagnose slokdarmkanker en terwijl op de koers zijn paard Timoko almaar beter werd, liep de gezondheid van Jan recht evenredig achteruit. Voor Jan Offenberg was het bezit van een crack als Timoko overweldigend, van zulke successen durfde de op jonge leeftijd met drafsportbacillen besmette Amsterdammer niet eens te dromen.

Drafsportbacil
Jan Offenberg was altijd gek van de koers. Hij leerde het vak bij Cees Hetteling en op jonge leeftijd bleek hij een klik te hebben met dravers, vooral paarden met een moeilijk karakter waren aan hem besteed. En met zo'n paard kon je hem ook de koers insturen. Dat ontdekte eigenaartrainer Jaap Koopman, die hem vroeg voor de ritten met Tydi Flower. "Jan kon wachten, soms tergend lang en dan sloeg hij toe", zegt zwager Charles de Leeuw, die zijn hele leven lang met Jan optrok.

Tydi

Boven: Tydi Flower met de nog jonge Jan Offenberg.

Tydi

Boven: De mensen achter Tydi Flower, die net het Criterium der
Vierjarigen heeft gewonnen, op het stalterrein van Duindigt:
v.l.n.r. Tineke de Leeuw, de aanstaande bruid met haar
Jan(tje) Offenberg, Tydi Flower, verzorger Onne van der Heide.
Rechts eigenaren Jaap en Tiny Koopman.

Voor meer foto's en verhalen over Tydi Flower en Jan:
Click
hier


Star Trotters i.o.
Begin jaren negentig werd voor Jan het entrainement zijn corebusiness. Star Trotters i.o. werd opgericht en Kees Scheltus werd aangetrokken omdat die er steeds op bleef hameren dat het echte werk in Frankrijk lag. Het team werd pionier in Frankrijk. Jan en Charles kochten in Zweden dravers uit de klasse van de zilveren divisie. Yankee Me was de eerste, met hem won Jan zijn grootste koers, het Buddenbrock-rennen in Duitsland, maar voor Frankrijk was Yankee Me net te licht. De Zweed Yankee Tornado werd de tweede aankoop. Onder het motto het beste hoort bij het beste werd Jos Verbeeck benaderd voor de ritten. Scheltus zocht geschikte koersen uit en zowaar werd Yankee Tornado een van de eerste niet-Franse paarden die een reeks koersen won in Frankrijk. Er waren meer topaankopen zoals Meteor Nibs die zevenmaal op rij won in Cagnes. Er kwamen meer succespaarden zoals Fiducial Value, Mickostard, Rex Frokjaer, Comstock Mac, Vasterbo Tomorrow, Gold Arrow en Golden Sund. Met de laatste reed Hugo Langeweg nog met veel succes. Het meest genoot Jan nog van het feit dat de Fransen het in die tijd niet goed konden hebben als een buitenlander de prijsjes wegkaapte. Prijsuitreikingen door voorzitters met gezichten als oorwurmen. "De champagne smaakte er alleen maar beter door"; lachte hij weleens, maar Jan Offenberg is altijd een man geweest die het succes graag wilde delen en die altijd aan anderen dacht. Hij is misschien niet het braafste jongetje van de klas geweest, ook niet de beste, maar waarschijnlijk wel de liefste.
Jan heeft dikwijls mensen geholpen. Offenberg heeft ook de mindere tijden gekend, maar was vindingrijk en kwam er steeds weer bovenop. Toen hij het in de drafsport niet meer kon verdienen, begon hij een bedrijfje in hout en kozijnen.

pikeur

Boven: Kees Scheltus en een jaarlingmerrie bij Boko-Stables.
Ook aan Franse Kees is een pagina gewijd, waard om te lezen,
met veel anekdotes en opvallende uitspraken: Click hier

Boven: Fokker Klaas Bootsman viert met eigenaar Jan Offenberg
de zege van hun 2-jarige Ineke P Boko in 1993.

import

Boven: de Zweedse ruin Meteor Nibs had met zijn
trainer Jan Offenberg veel succes in Frankrijk.


Timoko

Boven: De Franse successen werden ingezet met Stars Trotters.
Hier, rondom de die dag winnende Golden Sund,
van links naar rechts zwager Charles de Leeuw,
vader en zoon Langeweg en Jan Offenberg.

Timoko
En dan kwam Timoko. Jan en zijn vriend Paul van Klaveren konden op advies van Kees Scheltus de klassemerrie Kiss me Coulonces kopen, een merrie met 'Lage Landen' Jorky-bloed. Voor een dekhengst zorgde Paul, die in Imoko geloofde. Richard Westerink werd trainer omdat hij al een paard van Kiss me Coulonces op stal had. Alle toeval op een hoop. Het werkte fabelachtig en begon met de winst in de Prix Albert Viel op 3-jarige leeftijd. Jan zat met zijn hoofd in een wolk. Meedoen op Vincennes is al geweldig, maar op dit niveau. Het werd allemaal nog veel mooier. Offenberg kon het zich veroorloven om volledig in de drafsport te gaan. Er werden broers en zusters gefokt uit de merrie, maar Jan keek om zich heen en bleef het mooi vinden om aan de onderkant van de markt paarden te zoeken. Hij had er een neus voor. Quito Besnot was een aanwinst, die vorig jaar in Alkmaar de 4,5 kilometer won. En juist op dat niveau was Jan er de man voor om er volop van te genieten. De laatste maanden had Jan door Timoko nog veel doelen om voor te gaan. Hij wilde ook de bruiloft van zijn zoon bijwonen, die heeft hij nog gehaald, maar vanwege zijn slechte situatie is het huwelijksfeest uitgesteld. Zondag keek Jan hoe Timoko zijn twaalfde groep-I winst behaalde. Hij vond dit het juiste moment om de oneerlijke strijd tegen zijn ziekte te staken. Jan is 58 jaar geworden. Namens de hoofdredactie van Draf&Rensport wensen we Tineke, de familie en alle vrienden veel sterkte met dit verlies. Jan Offenberg zal worden gemist in de sport.

Douwe Frerichs

Timoko

Boven: De fokkers en eigenaren van Timoko:
links Jan Offenberg en rechts Paul van Klaveren. Zij wrijven zich
de handen. Van de kou, van de zenuwen of van geluk?
Achter hen de zoon van Paul.

Timoko

Boven: Huldiging van Timoko en Björn Goop na de Kymi Grand Prix 2014.
Rechts staat mede-eigenaar Jan Offenberg met de beker.

Timoko

Boven: Dit was de laatste koers, die mede-eigenaar Jan Offenberg van
zijn crack zag: het Grand Criterium de Vitesse te Cagnes-sur-Mer 2015,
thuis voor de TV in gezelschap van enkele vrienden.
Timoko overklast het veld en wint heel eenvoudig (voor de
tweede maal). Jan was doodziek en wilde zijn lijden na het zien
van deze koers laten bëeindigen. En zo geschiedde.
Op de zaterdag erna is hij onder massale belangstelling
in Zwanenburg begraven.


Voor veel meer foto's en verhalen over Timoko:
Click hier

Voor een artikel over de eigenaren van Timoko:
Click hier



  terug naar boven

© Copyright Archief NDR


Submenu
Geschiedenis:

Klassiekers

Kampioensch.

Rennen

Langebanen

Kortebanen

< Mensen

Diverse